Linux Support

Feedback and support for the PC version of Osmos

Re: Linux Support

Postby niick » Fri Dec 03, 2010 11:58 am

I had this too. There is a problem with the font (FortuneCity) that comes with the game and the newest versions of freetype.

All the details are in this post.

To fix the problem do this;
Code: Select all
mv /opt/Osmos/Fonts/FortuneCity.ttf /opt/Osmos/Fonts/FortuneCity.ttf.bakcup
cp /usr/share/fonts/<fontyoulike.ttf> /opt/Osmos/Fonts/FortuneCity.ttf


I used the new Ubuntu font in its place and it looks great!
niick
 
Posts: 5
Joined: Tue Sep 01, 2009 1:15 pm

Re: Linux Support

Postby leighman » Sun Dec 05, 2010 11:27 am

Meal Worms wrote:you're the first to report a problem that occurs with any regularity

Just to remind you that I corresponded with you regarding regular freeze issues on Linux in May.
I would be happy to take this further, if you let me know what I need to do, but would it not be easier with a build with debug symbols/being able to provide information on the code to the kernel devs or something?
leighman
 
Posts: 3
Joined: Tue May 11, 2010 11:31 am

Re: Linux Support

Postby brandotron » Wed Dec 15, 2010 6:56 am

Just bought the Humble Indie Bundle yesterday, and have gotten most of the games included to work. When I start Osmos, though, all I get is a bunch of white squares and rectangles floating around my screen, and then eventually some blue and red squares. No sound, no text, no textures. I imagine this is not the intended result. I tried the font fix, but it didn't make a difference, still no text, same error message. This is the log I get when running from the terminal:

Code: Select all
brandon@ubuntu:~$ '/home/brandon/Downloads/Games/Osmos/Osmos.bin32'
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Log opened on Wed Dec 15 08:20:31 2010
Commandline: /home/brandon/Downloads/Games/Osmos/Osmos.bin32
Preinitializing game: HEMI version 1.6.0 1314
Localization: using language "en"
Localization: couldn't load Osmos-en.loc
Localization: couldn't load Osmos-en.loc
Arch: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T5250  @ 1.50GHz
OS: Linux 2.6.32-26-generic (#48-Ubuntu SMP Wed Nov 24 09:00:03 UTC 2010)
Using sound
Showing splash
Using fullscreen mode: 1280 x 768
Not using vsync
Initializing GLRenderDevice...
OpenGL version: 2.1 Mesa 7.7.1
Initializing game
Initializing GLRenderer...
Loading textures
error loading tga file Textures/crosshair_arrow.tga
error loading tga file Textures/player1.tga
error loading tga file Textures/player2.tga
error loading tga file Textures/player3.tga
error loading tga file Textures/player4.tga
error loading tga file Textures/player5.tga
error loading tga file Textures/player6.tga
error loading tga file Textures/player7.tga
error loading tga file Textures/simple_small.tga
error loading tga file Textures/simple_big.tga
error loading tga file Textures/simple_inter.tga
error loading tga file Textures/attractor.tga
error loading tga file Textures/attractor.tga
error loading tga file Textures/repulsor_base.tga
error loading tga file Textures/repulsor_base.tga
error loading tga file Textures/repulsor_layer.tga
error loading tga file Textures/repulsor_layer.tga
error loading tga file Textures/target_small.tga
error loading tga file Textures/target_big.tga
error loading tga file Textures/target_inter.tga
error loading tga file Textures/ovarium_base1_big.tga
error loading tga file Textures/ovarium_base2_big.tga
error loading tga file Textures/ovarium_base1_small.tga
error loading tga file Textures/ovarium_base2_small.tga
error loading tga file Textures/ovarium_base1_inter.tga
error loading tga file Textures/ovarium_particle_big.tga
error loading tga file Textures/ovarium_particle_small.tga
error loading tga file Textures/biophobe_big1.tga
error loading tga file Textures/biophobe_big2.tga
error loading tga file Textures/biophobe_small1.tga
error loading tga file Textures/biophobe_small2.tga
error loading tga file Textures/biophobe_inter.tga
error loading tga file Textures/nemocyte_big1.tga
error loading tga file Textures/nemocyte_big2.tga
error loading tga file Textures/nemocyte_inter1.tga
error loading tga file Textures/nemocyte_inter2.tga
error loading tga file Textures/nemocyte_small1.tga
error loading tga file Textures/nemocyte_small2.tga
error loading tga file Textures/nemocyte_small_eye.tga
error loading tga file Textures/nemocyte_big_eye.tga
error loading tga file Textures/ferax_big1.tga
error loading tga file Textures/ferax_big2.tga
error loading tga file Textures/ferax_small1.tga
error loading tga file Textures/ferax_small2.tga
error loading tga file Textures/ferax_big1.tga
error loading tga file Textures/BlobInnards.tga
error loading tga file Textures/BlobSparkles.tga
error loading tga file Textures/anim_sparkle.tga
error loading tga file Textures/whiteblob.tga
error loading tga file Textures/circle.tga
error loading tga file Textures/particle_ferax.tga
error loading tga file Textures/particle_atomic.tga
error loading tga file Textures/esrb_e.tga
error loading tga file Textures/HemisphereLogo.tga
error loading tga file Textures/OsmosLogo.tga
error loading tga file Textures/button.tga
error loading tga file Textures/timewarp_inerts.tga
error loading tga file Textures/timewarp_shell.tga
error loading tga file Textures/sizegoal_inerts.tga
error loading tga file Textures/sizegoal_shell.tga
error loading tga file Textures/WallPiece.tga
error loading tga file Textures/WallPieceRed.tga
error loading tga file Textures/WallPieceCorner.tga
error loading tga file Textures/anim_sparkle.tga
error loading tga file Textures/ambient_complete.tga
error loading tga file Textures/ambient_complete_g.tga
error loading tga file Textures/force_complete.tga
error loading tga file Textures/force_complete_g.tga
error loading tga file Textures/smart_complete.tga
error loading tga file Textures/smart_complete_g.tga
error loading tga file Textures/voyager.tga
error loading tga file Textures/voyager_g.tga
error loading tga file Textures/sun.tga
error loading tga file Textures/sun_g.tga
error loading tga file Textures/learn1.tga
error loading tga file Textures/learn1_g.tga
error loading tga file Textures/learn2.tga
error loading tga file Textures/learn2_g.tga
error loading tga file Textures/ambient_master.tga
error loading tga file Textures/ambient_master_g.tga
error loading tga file Textures/force_master.tga
error loading tga file Textures/force_master_g.tga
error loading tga file Textures/smart_master.tga
error loading tga file Textures/smart_master_g.tga
error loading tga file Textures/learn3.tga
error loading tga file Textures/learn3_g.tga
error loading tga file Textures/unknown_g.tga
Loading fonts
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
can't load font Fonts/FortuneCity.ttf
Backed up stats to Stats/Backup/Osmos_0005.sta
Initializing SoundSystem...
Initializing OpenAL
Getting OpenAL device list
Found 4 devices:
  Device 0: PulseAudio Software (3: OPENAL DEFAULT)
  Device 1: ALSA Software
  Device 2: OSS Software (2: OSMOS DEFAULT)
  Device 3: PortAudio Software
Pass 1: no valid device was specified (-1)
Pass 2: attempting device 2: "OSS Software"...
Creating OpenAL context
Opened device "OSS Software"
Device supports maximum 256 sources
Streaming music
Loading pre-splash sounds
Loading post-splash sounds
can't load sound Sounds/Start.ogg
can't load sound Sounds/WallBounce.ogg
can't load sound Sounds/LifeormTerminated.ogg
can't load sound Sounds/AttractorAbsorb.ogg
can't load sound Sounds/MoteAbsorb1.ogg
can't load sound Sounds/MoteAbsorb2.ogg
can't load sound Sounds/MoteAbsorb3.ogg
can't load sound Sounds/MoteAbsorb4.ogg
can't load sound Sounds/ConsumePart.ogg
can't load sound Sounds/ConsumedPart.ogg
can't load sound Sounds/ConsumeShort.ogg
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
App exiting -- bye!
can't load sound Sounds/Gas-Discovery.ogg
WARNING: error (1) loading a new streaming buffer
Writing config to Config.cfg
Deinitializing SoundSystem
Log closed on Wed Dec 15 08:20:35 2010
----------------------------------------------------------------------------------------------------
brandotron
 
Posts: 2
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:51 am

Re: Linux Support

Postby eddybox » Wed Dec 15, 2010 5:32 pm

Hi brandotron,

Sounds like an installation or execution problem. Please check your Osmos install directory to see if the various resource directories are present (./Textures, ./Sounds, ./fonts). If not, please try installing again. If they *are* there, make sure you're launching the executable in the proper working directory.

Thanks,
Eddy
User avatar
eddybox
Site Admin
 
Posts: 582
Joined: Sat Dec 13, 2008 11:22 am
Location: Nelson, BC, Canada

Re: Linux Support

Postby eddybox » Wed Dec 15, 2010 5:37 pm

As for the font, we've contacted the original font artist a number of times now, but no luck on getting a correction from him yet. (We were also hoping to get him to add some more characters for Eastern European languages.)

So... any good font artists out there looking for a small gig? Someone proficient with a truetype font tool and who can reasonably reproduce the style of the existing font is all we need.
We'll pay you for your time of course. :)

Thanks,
Eddy
User avatar
eddybox
Site Admin
 
Posts: 582
Joined: Sat Dec 13, 2008 11:22 am
Location: Nelson, BC, Canada

Re: Linux Support

Postby singpolyma » Wed Dec 15, 2010 7:32 pm

I just bought this game through the Humble Indie Bundle #2. Installed the deb on my Ubuntu 10.04 setup (graphics drivers Poulsbo). I get the following:

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Log opened on Wed Dec 15 22:27:48 2010
Commandline: ./Osmos.bin32
Preinitializing game: HEMI version 1.6.0 1314
Localization: using language "en"
Localization: loaded Osmos-en.loc
Arch: Intel(R) Atom(TM) CPU Z520 @ 1.33GHz
OS: Linux 2.6.32-26-generic (#48-Ubuntu SMP Wed Nov 24 09:00:03 UTC 2010)
Using sound
Showing splash
Log closed on Wed Dec 15 22:27:48 2010
----------------------------------------------------------------------------------------------------

And I do not heard or see anything. So the game never even loads up a window or a display of any kind. It just says it's starting and then closes.

Help?
singpolyma
 
Posts: 2
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:29 pm

Re: Linux Support

Postby SoloFlyer » Wed Dec 15, 2010 9:36 pm

eddybox wrote:As for the font, we've contacted the original font artist a number of times now, but no luck on getting a correction from him yet. (We were also hoping to get him to add some more characters for Eastern European languages.)

So... any good font artists out there looking for a small gig? Someone proficient with a truetype font tool and who can reasonably reproduce the style of the existing font is all we need.
We'll pay you for your time of course. :)

Thanks,
Eddy


I have made a fixed version of the FortuneCity font which i can either send it to you via email or upload to my website for you to download?

What would you like?

I might be able to help out with extra characters too... Which ones did you want ? ;)
SoloFlyer
 
Posts: 2
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:55 pm

Re: Linux Support

Postby amre » Thu Dec 16, 2010 6:55 am

I have the same problem when Xorg use 16 bit per pixel. I switched to 24bpp and the problem gone.
Gentoo amd64, nvidia drivers.
singpolyma wrote:I just bought this game through the Humble Indie Bundle #2. Installed the deb on my Ubuntu 10.04 setup (graphics drivers Poulsbo). I get the following:
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Log opened on Wed Dec 15 22:27:48 2010
Commandline: ./Osmos.bin32
Preinitializing game: HEMI version 1.6.0 1314
Localization: using language "en"
Localization: loaded Osmos-en.loc
Arch: Intel(R) Atom(TM) CPU Z520 @ 1.33GHz
OS: Linux 2.6.32-26-generic (#48-Ubuntu SMP Wed Nov 24 09:00:03 UTC 2010)
Using sound
Showing splash
Log closed on Wed Dec 15 22:27:48 2010
----------------------------------------------------------------------------------------------------
And I do not heard or see anything. So the game never even loads up a window or a display of any kind. It just says it's starting and then closes.
Help?
amre
 
Posts: 1
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:44 am

Re: Linux Support

Postby allo » Thu Dec 16, 2010 12:27 pm

Hi
On my pc the game does not open any window/fullscreen mode.

When i Start Osmos:
Code: Select all
$ Osmos
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Log opened on Thu Dec 16 21:26:14 2010
Commandline: ./Osmos.bin64
Preinitializing game: HEMI version 1.6.0 1314
Localization: using language "de"
Localization: loaded Osmos-de.loc
Arch: Intel(R) Core(TM) i7 CPU         860  @ 2.80GHz
OS: Linux 2.6.35.6 (#2 SMP Wed Sep 29 00:13:16 CEST 2010)
Using sound
Showing splash
Using fullscreen mode: 3200 x 1080
Not using vsync
Initializing GLRenderDevice...
OpenGL version: 3.3.0 NVIDIA 260.19.21
Initializing game
Initializing GLRenderer...
Loading textures
Loading fonts
Backed up stats to Stats/Backup/Osmos_0007.sta
Initializing SoundSystem...
Initializing OpenAL
Getting OpenAL device list
Found 3 devices:
  Device 0: PulseAudio Software (3: OPENAL DEFAULT)
  Device 1: ALSA Software
  Device 2: PortAudio Software
Pass 1: no valid device was specified (-1)
Pass 2: no valid device was specified (-1)
Pass 3: attempting device 0: "PulseAudio Software"...
Creating OpenAL context
Opened device "PulseAudio Software"
Device supports maximum 256 sources
Streaming music
Loading pre-splash sounds
Loading post-splash sounds


now i can hear the music, but nothing else happens.

installed via amd64.deb on ubuntu 10.10
allo
 
Posts: 1
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:24 pm

Re: Linux Support

Postby Pauli88 » Thu Dec 16, 2010 1:55 pm

Hi,
I'm also experiencing the regular freezes, like once in an hour. It seem to me this is the issue with the Linux kernel mentioned in FAQ and indeed in sysprof there is lot of gettimeofday. I'm interested if there is bug at kernel bugzilla somewhere (searching for Osmos shows no results)? If not I'm willing to open one, since I can reproduce it fairly easily here. But I would need some help with debugging and collecting more information about this before submitting the bugreport.

Great game BTW and Humble Bundle#2 rocks.
Pauli88
 
Posts: 1
Joined: Thu Dec 16, 2010 1:41 pm

PreviousNext

Return to Osmos PC (Win/Mac/Linux)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest